вівторок, 14 липня 2015 р.

Доленосна Декларація

16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла документ великої історичної ваги – Декларацію про державний суверенітет України. Суверенітет передбачає верховенство, самостійність, повноту й неподільність влади в межах території України. Відтепер Україна проголошувалася незалежною державою в зовнішніх відносинах.
В Шотівській сільській бібліотеці до 25- річниці прийняття Декларації про Державний суверенітет України було проведено історичну прес інформацію «  Доленосна Декларація»  для користувачів різновікової категорії. Бібліотекар Тищенко О.С. ознайомила присутніх з основними розділами Декларації та основними положеннями Декларації. Вона зауважила , що Декларацією визнано право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Єдиним джерелом державної влади визнавався народ, а Верховна Рада УРСР могла виступати від його імені.
Територія України проголошувалася недоторканною. Уперше після багаторічного замовчування Декларація визнавала невід’ємні права і свободи людини.
Декларація повинна була забезпечувати національно-культурне відродження українського народу і задовольняти національно-культурні, духовні й мовні потреби українців, що проживають за межами України.





Немає коментарів:

Дописати коментар